Safety and security training!

fragor-svar

Frågor och svar – Safetygruppen

Hur vet jag vilka certifikat som behöver förnyas?

Du behöver förnya de flesta av dina STCW-certifikat vart femte år. Du hittar mer information på Transportstyrelsen.

Vad är ett läkarintyg för sjöfolk och när måste jag ha det?

Alla som jobbar till sjöss enligt internationella regelverk STCW, måste ha ett giltigt speciellt läkarintyg för att säkerställa att du inte har någon sjukdom eller liknande som utgör fara för dig eller någon annan ombord. När du genomför en en kurs som leder till STCW-certifiering så är det ett inträdeskrav att uppvisa ett giltigt svenskt sjöläkarintyg ej äldre än 2 år som uppfyller kraven enligt TSFS 2011:117

När du bokar tid för läkarundersökning, säkerställ att läkaren är ansluten till Transportstyrelsens Sjöläkarwebb för att kunna utfärda läkarintyg i enlighet med STCW Manila. Se Transportstyrelsens aktuella lista över anslutna läkare.

Ytterligare information finner du på Transportstyrelsens sida Läkarintyg för sjöfolk.

Vad är STCW Kombirefresh?

En möjlighet att få upp till fyra säkerhetskurser förnyade på mindre än en vecka! Använd gärna vår STCW-Refresh guide för att se vilka kombinationer som passar ditt behov bäst.

Jag vill boka en STCW-Refresh kurs med er, vilka uppgifter behöver ni från mig?

Kontaktuppgifter, personnummer, faktureringsuppgifter. Inträdeskrav för att delta på en refreshkurs är dessutom:
– Ett giltigt svenskt sjöläkarintyg ej äldre än 2 år som uppfyller kraven enligt TSFS 2011:117
– Svenska grundcertifikat för den/de utbildningar du skall genomföra
– Minst 3 månaders sjötid den senaste 5-årsperioden

Vad behöver jag ha med mig till kursen?

– ID-handling
– Smarttelefon eller surfplatta/dator för att genomföra de digitala proven (finns att låna om du inte har egen). Tänk på ha dina inloggningsuppgifter till hands, du använder samma som du har genomfört dina förstudier via eAcademy.
– Varma och oömma fritidskläder för utebruk. Anpassa kläder efter årstid. Safetygruppen tillhandahåller med overall, träningsdräkter och skyddsutrustning.
– Vissa kurser innehåller moment i vatten. Du får då låna en 6-timmarsdräkt av oss men ta gärna med handduk och ombyte, exempelvis ett underställ.

Vad innebär det att kursen föregås av elektroniska förstudier?

När du går en STCW-Fortbildning eller STCW-kombirefresh hos oss så läser du de teoretiska delarna av kursen genom elektroniska förstudier innan du kommer till oss på Stockholm Training Port för att genomföra de praktiska momenten. När du har genomfört din bokning så får du uppgifter och inloggning till vår eAcademy på din mailadress.

Vad är STCW och varför följer utbildningarna STCW?

The International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). STCW är en konvention som antagits av FN-organet International Maritime Organisation (IMO). Konventionen slår fast vilka kunskaper man måste ha för att få jobba ombord på fartyg i internationell trafik. Det är bara nationellt godkända skolor som får skriva ut intyg på att den studerande har den kunskap som STCW kräver för att få jobba ombord på fartyg.

Vad är Manila-konventionen?

Då den tekniska utvecklingens frammarsch ombord gjort att säkerhetskraven på nautiska behörigheter blivit föråldrad i regelverket International Convention on Standard of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). Genomfördes på initiativ av den Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) en revidering som godkändes i Manila juni 2010, vilket kallas Manila-konventionen.

Hur funkar det med ansökan av certifikat från Transportstyrelsen?

Efter avslutad utbildning och mot uppvisande av läkarintyg för sjöfolk så kommer vi att registrera dig på Transportstyrelsen. Du söker sedan själv ut dina certifikat efter avslutad kurs på Transportstyrelsens hemsida.

Mina certifikat är de äldre och är utfärdade på gult papper, vad måste jag göra och när?

Från och med den 1 januari 2017 måste alla certifikatet för sjömän vara utfärdade enligt STCW-Manila, vilket är den reviderade STCW-konventionen som infördes för att det fanns ett behov av mer utbildning och att den tidigare konventionen, STCW-95, försvagats. Behörigheter som är i enlighet STCW-Manila är utfärdade på blått papper och behörigheter i enlighet med den äldre konventionen är utfärdade på gult papper. De nya certifikaten har även en högre säkerhet än tidigare.
I länken nedan kan du läsa mer om vad du som har äldre certifikat behöver göra för att dina behörigheter ska vara giltiga efter 31 december 2016.

Här kan du läsa mer.

Jag bor inte i Stockholm, var kan jag bo under mina kursdagar?

Vi har ett samarbete med Scandic Ariadne och hjälper dig gärna att boka ditt boende där. Du kan läsa mer här.

Jag kommer med bil, var kan jag parkera?

Det finns betalparkering på fler platser i Frihamnen, bara några minuters promenad från Stockholm Training Port. Vi rekommenderar parkering vid Ica Kvantum Värtan. Kostnad per timme är 25 kr (eller 110 kr/dygn) och det går bra att betala via biljettautomat eller app.

Jag har en annan fråga

Om du inte fått svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller mail. 08-410 215 50 alternativt info@safetygruppen.se

Safetygruppen ©2015. Alla rättigheter förbehålles Allmänna villkor

Developed and powered by GO MO GROUP